iColReg

AIS Sisteminin en büyük ve belirgin avantajı, gemi trafiği kontrol sistemlerinde gemilerin kolay bir şekilde tanımlanabilmseyidi. Köprüüstü ekibi için için en büyük fayda, bir radar hedefini aynı anda AIS sinyali ile çapraz referans verebilme yeteneğiydi.

Yıllar sonra, entegre köprü sistemlerini çalıştıran gemilerin sayısındaki hızlı artışla çok şey değişti. Günümüzde artık köprüüstünde her cihazdan AIS sinyallerini görebilmekteyiz. RADAR ve ECDIS ise bunların içinde en çok AIS sinyallerini kullanmakta, kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.  Bu alışkanlığın artması ile öncü firmalar seyir prosedürlerinde kesin değişikliklere gitmiş ve yeni teknoloji ve sistemlerin seyir güvenliği ihlaline sebebiyet verecek riskleri ortadan kaldırmak için prosedürler yapmışlardır. Bunlara rağmen ne yazık ki AIS’e aşırı güvenme sebepli kazaların sayısı her geçen gün artmaktadır.  

Bu duruma yakın zamanda olmuş kazaların biri ile örnek vererek açıklamak anlaşılması için faydalı olacaktır. 

Kısıtlı görüşte TSS(Trafik Ayrım Düzeni)’de seyir yapan bir gemi ECDIS’de ve RADAR’da AIS sinyallerini kontrol ederek bir manevra yapmaya karar vermiştir. Planına göre TSS aykırı geçerek pilot mevkisine ilerleyecektir. Aynı zamanda TSS’in diğer hattında ise emniyetle seyir yapan diğer bir gemi ilerlemektedir. Bu gemide de AIS olmasına ve sinyal yayılımı yapmasına rağmen, bu sinyal ne VTS ne de aykırı geçiş yapan geminin alıcıları tarafından algılanmamış ve cihazlarında gösterilmemiştir.  

Aykırı geçiş yapan gemide bu bilgiye güvenerek karşı hatta başka bir gemi olmadığını varsayarak geçiş yapmaya kalkmış ve sonrasında durum çatışma ile sonlanmıştır. Eğer aykırı geçiş yapmak isteyen gemi AIS sinyali yerine RADAR cihazının özelliklerini verimli olarak kullanarak geçiş planı yapsaydı, diğer geminin tespiti tamamen mümkün olacaktır. 

Bu olaydan çıkarılacak ders, iyi denizcilik ve ColReg kurallarına göre “gözcülük” yapmaktır. 

Kural 5; İçinde bulunulan durum ve koşullarda, durumun ve çatışma tehlikesinin tamamen değerlendirilmesini sağlamak üzere, elde mevcut tüm uygun araçların yanısıra her tekne her zaman tam bir görme ve işitme gözcülüğü de yapacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir