
STS Operasyonları ve ColReg
İki gemi bir STS transferi için hazırlanıyor. ‘Gri’ gemi alıcı gemidir(Mother Ship), diğer gemiden biraz daha büyüktür ve kısmen yüklüdür. Her iki gemide doğuya doğru düşük bir hızla ilerlemektedir. “Turuncu” ise daha küçüktür ve tamamen doludur. ‘Turuncu’ gemi neredeyse diğer gemiden 0,5 kt daha hızlı ve yavaş yavaş ona yaklaşmaktadır. Biraz daha yaklaştıklarında birbirlerine el incesi ile halatlarını vererek manevraya başlayacaklardır.
Deniz hafif çalkantılı ve iki gemide çok az yalpa ile bu operasyonu yapacaktır. Yaklaştıklarında, olası teması önlemek için bu iş için özel dizayn edilmiş usturmaçalar hazır beklemektedir.

HAYIR. İki STS gemisi arasında ColReg kuralları geçerli değildir. ColReg’in asıl amacı; yakın mesafe durumundan kaçınarak çatışma riskini ortadan kaldırmaktır.
STS operasyonlarında ise asıl amaç iki geminin birbirine temas etmesi ve bu operasyonu ise uygun manevra kuralları ile en emniyetli şekilde yapmaktır.
STS operasyonların temas söz konusu olduğundan ColReg bunun dışında tutulmuştur.
ColReg geçerli olmadığından, hiçbir geminin diğerine göre önceliği yoktur. Herhangi bir hasarın sorumluluğu her kaptanın ihmali ile ölçülür çünkü bu durumda her iki geminin kaptanı da yalpalı içinde bulundukları hava ve deniz durumunda, gemilerinin emniyetini göz önünde bulundurarak bu operasyonu yapmayı kabul etmiş ve emniyetli bulmuştur.
Bu durumda;
ColReg’e göre hiçbir geminin ihmali olmamıştır ve hiçbir geminin diğer gemiye karşı bir iddiası yoktur

Unutmayın!
STS operasyonu yapan gemiler civardaki diğer gemileri uyarmak ve durumlarını belirtmek için, Manevra Kabiliyeti Kısıtlı teknenin göstereceği ses ve fenerleri göstermekle yükümlüdür.

Bize ulaşmak için TIKLAYIN
Karbon Ayak İzini Azaltmada Öncü Firmalar: CMA CGM’in Yeni Dizaynı
Karbon Ayak İzini Azaltmada Öncü Firmalar Karbon ayak izini azaltma çabaları, denizcilik sektöründe hız kazanmaya devam ediyor. Bu çabalarda öne...
İNSAN FAKTÖRÜ VE EMNİYETLİ ÇALIŞMA SİSTEMİ,SIRE 2.0
İNSAN FAKTÖRÜ VE EMNİYETLİ ÇALIŞMA SİSTEMİ,SIRE 2.0 Denizcilik sektöründe, gemilerin güvenliğini ve operasyonel etkinliğini sağlamak, uzun süredir teknik yöntemlerin ötesine...
Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA)
Yeni Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA) Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA)1 Mayıs 2025 itibarıyla; Akdeniz ,...