iColReg

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir

Kısıtlı görüş şartlarında gemilerin nasıl davranması gerektiğini anlamak için ColReg’in aşağıdaki kısımlarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir;

  • Kısım B(Manevra ve Seyir Kuralları) 
    • Kısım III(Kısıtlı Görüş Koşullarında Teknelerin Davranışları)
      • Kural-19(Kısıtlı Görüş Koşullarında Teknelerin Davranışları)
  • Kısım B(Manevra ve Seyir Kuralları)
    • Kısım I(Hertürlü Görüş Durumunda Teknelerin Yönetimi)
      • Kural 4(Uygulama)
      • Kural 5(Gözcülük)
      • Kural 6(Emniyetli Hız)
      • Kural 7(Çatışma Tehlikesi)
      • Kural 8(Çatışmayı Önleme Hareketi)
      • Kural 9(Dar Kanallar)
      • Kural 10(Trafik Ayırım Düzenleri)

ColReg kurallarına uymak tüm zabitlerin kendi sorumluluklarıdır. Şirketler ise zabitleri işe almadan önce onların ColReg kurallarına hakim olduğundan emin olmalıdır. Bazı firmalar, bu standartları üst seviyede tutmak için zaman zaman rehber niteliğinde yayınlar yaparak filosundaki zabitleri ColReg konusunda her türlü koşulda hazır tutmayı planlamaktadır. 

Bu kural, görüş şartları kısıtlı olan bir alanda veya böyle bir alana yakın yerlerde seyrederken birbirini görmeyen teknelere uygulanır.
Her tekne, kısıtlı görüşün durum ve koşullarına göre ayarlanacak olan emniyetli bir hızla ilerleyecektir. Kuvvetle yürütülen tekneler, ani manevralar için makinelerini hazır bulundurmalılardır.

Kural 5’e (Gözcülük) göre, içinde bulunulan durum ve koşullarda, durumun ve çatışma tehlikesinin tamamen değerlendirilmesini sağlamak üzere, eldeki mevcut tüm uygun araçların yanı sıra her tekne her zaman tam bir görme ve işitme gözcülüğü de yapacaktır.
Kısıtlı görüşte çatışmayı önlemek üzere yapılacak manevra için az bir zaman olacağından, bu riski mümkün olduğu kadar erken anlamak üzere radar kullanılması çok önemlidir. Bu zaten Kural 5’te de belirtilmiştir. Tüm tekneler, durum ve koşullara göre elde olan tüm mevcut araçları kullanacaklardır. Buna ilave olarak gözcülük artırılacak, hatta gerekirse teknenin farklı konumlarına fazladan gözcüler yerleştirilecektir.

Kısıtlı görüşe girmeden önce mutlaka aşağıdakiler yapılmalıdır:

  • Emniyetli bir hıza düşmek ve makineleri hazır durumda tutmak
  • Uygun ses işaretlerini kullanmaya başlamak
  • Fazladan gözcüler yerleştirmek
  • Radarı verimli kullanmak

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir Kural-19(Kısıtlı Görüş Koşullarında Teknelerin Davranışları)

(a) Bu kural, görüş şartları kısıtlı olan bir alanda veya böyle bir alanayakın yerlerde seyrederken birbirini görmeyen teknelere uygulanacaktır.

Bu kural diğer tekneyi gözle göremediğiniz durumlarda uygulanacaktır. Kısıtlı görüş kelimesinin bu kural için bir kısıtlama getirmesi münkün değildir. Geminin kısıtlı görüşün içinde ya da yakınında olduğuna bakılmaksızın, eğer diğer tekneyi gözle göremiyorsanız bu kuralı uygulamakla yükümlüsünüz. 

Örnek - 1

Yukarıdaki örnekte kısıtlı görüş olarak algılanan sis, pus, kum fırtınası gibi durumlardan hiçbiri söz konusu değildir. Fakat bu durumda Kural-19 uygulanması gerekmektedir. Geminin kısıtlı görüşün içinde ya da yakınında olduğuna bakılmaksızın, eğer diğer tekneyi gözle göremiyorsanız bu kuralı uygulamakla yükümlüsünüz. Bu örnekte bir dönemece yaklaştığınızı düşünerek dağın arkasında kalan rotanızı görememektesiniz ve bu durumda orada başka bir tekne olma ihtimalini göz önünde bulundurarak bu durumu kısıtlı görüş olarak değerlendirmeli ve Kural-19' u uygulamalısınız.

 (b) Her tekne, kısıtlı görüşün içinde bulunan durum ve koşullarına göre ayarlanacak olan emniyetli bir hızla ilerleyecektir. Kuvvetle yürütülen bir tekne, ani manevralar için makinelerini hazır bulunduracaktır.

Emniyetli hız tüm gemiler için mutlak sayılar ile açıklanabilecek bir değer değildir. Emniyetli hızı belirleyen faktörler Kural-6 içerisinde belirtilmiştir. 

Peki, emniyetli hız nedir?

Çatışmayı önlemek üzere, uygun ve etkili bir şekilde harekete geçebilmek ve içinde bulunulan durum ve koşulların gerektirdiği bir mesafede durabilmek için, her tekne her zaman emniyetli bir hızla ilerlemelidir. Burada, “İçinde bulunulan durum ve koşulların gerektirdiği bir mesafede durulabilmek için” derken ifade edilenler şunlardır:

  • Görüş durumu
  • Geminin durma mesafesi
  • Trafik yoğunluğu
  • Yeterli deniz sahası
  • Kural 6’da belirtilen diğer faktörler

 

(c) Her tekne bu Bölümün 1 inci Kısmındaki Kuralları uygularken, kısıtlı görüşün içinde bulunalan durum ve koşullarını dikkate alacaktır.

Kısıtlı görüş alanlarının içinde veya yakınında seyrederken, Kural 19 tek Kural değildir. Kısım B(Manevra ve Seyir Kuralları), Kısım I içerisinde yer alan Kural-4’den Kural-10’a kadar olan kurallarda kısıtlı görüş kurallarında uygulanması gereken kurallara dahildir. 

(d) Sadece radarla diğer bir teknenin varlığını anlayan bir tekne bir çatışma alanına girme halinin oluşup oluşmadığını ve/veya çatışma tehlikesinin bulunmadığını saptayacaktır. Böyle bir durumun mevcut olması halinde önleyici manevrayı zamanında yapacak, ancak, bu manevra bir rota değiştirilmesini gerektiriyorsa aşağıdaki hususlardan olanağı ölçüsünde kaçınılacaktır.

             (i) Yetişilen bir tekne hariç, kemere doğrultusunun ilersinde bulunan bir tekne için rotanın iskeleye alınması,

             (ii) Rotanın kemere doğrultusunda veya kemere doğrultusunun gerisinde olan bir tekneye doğru değiştirilmesi,

  • Çarpışma riski veya yakın mesafe durumu gelişiyorsa, kaçınma eylemi Kural 19 kapsamında her iki tarafından alınacaktır. Kural-19’da yol veren gemi ya da yol verilen gemi gibi tanımlamalar söz konusu değildir. 
  • Çarpışma veya yakın mesafe durumu riski taşıyan hedef kemere hattınızın önündeyse: eğer yetişen gemi değil iseniz, o gemi için rotanızı iskeleye geçmekten kaçının
  • Çarpışma veya yakın mesafe durumu riski taşıyan hedef kemere hattınızın gerisinde ise: Rotanızı sizi o geminin yöne götürecek bir yönde değiştirmekten kaçının.

Kural 19 (d)’nin akılda kalması için aşağıdaki tablo faydalı olacaktır. Tablo ile ilgili diğer örneklere BURADAN ulaşabilirsiniz. iColReg kitabında ise gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz her durum paylaşılmıştır. 

Diğer Örnekler için Resme Tıklayın

(e) Çatışma tehlikesinin var olmadığının saptandığı haller hariç, kendi kemere doğrultusunun ön tarafında başka bir teknenin sis işaretini duyan veya kemere doğrultusu önünde bulunan bir tekne ile yakın düşme durumlarından kaçınamıyan bir tekne hızını rotasını koruyabileceği alt düzeye indirecektir. Böyle birtekne çatışma tehlikesi geçinceye kadar üzerindeki bütün yolu kesecek ve her du rumda çok dikkatle seyir edecektir.

  • Sis sinyalleri için etkili bir vardiya tutulması gerekmektedir.
  • Makine ani manevra için hazır hale getirilmelidir.
  • Hızın düşürülmesi, durumu değerlendirmek için daha fazla zaman sağlayabilir
  • Tüm tekneler, özellikle yatlar ve diğer küçük tekneler radar tarafından tespit edilmeyecektir.
  • Bir sis sinyali duyulursa, sisin yönünü tam olarak belirlemek zor olabilir.

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir KURAL - 5 Gözcülük

İçinde bulunulan durum ve koşullarda, durumun ve çatışma tehlikesinin tamamen değerlendirilmesini sağlamak üzere, elde mevcut tüm uygun araçların yanısıra her tekne her zaman tam bir görme ve işitme gözcülüğü de yapacaktır.

Uygun bir Gözcü bulundurmak, özellikle güvenli vardiya tutmanın önemli bir unsurudur.Görüşün kısıtlı olduğu durumlarda ise işitme, radar, VHF, AIS ile gözcülük yapmak bu unsurun parçalarındandır.

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir KURAL - 6 Emniyetli Hız

Çatışmayı önlemek üzere, uygun ve etkili harekete geçebilmek ve içinde bulunulan durum ve koşulların gerektirdiği bir mesafede durdurulabilmesi için, her tekne her zaman emniyetli bir hızla ilerleyecektir. Kural 19, tüm gemilerin güvenli bir hızda ilerlemesini zorunlu kılarak Kural 6’yı güçlendirir. 

Her zaman emniyetli bir hızda seyretmek için durum şartları tekrar değerlendirilerek en uygun hız bulunmalı ve ona göre seyredilmelidir. 

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir KURAL - 7 Çatışma Tehlikesi

(a) Her tekne çatışma tehlikesi olup olmadığını saptamak için içinde bulunduğu durum ve koşullara uygun olan elde mevcut araçların tümünü kullanacaktır. Herhangi bir tereddüt mevcut olduğu takdirde, böyle bir tehlike varsayılacaktır. 

  • Çatışma riskini değerlendirmek için radarını kullanacaktır,
  • Her zaman tam bir görme ve işitme gözcülüğü  yapacaktır,
  • Eğer durum ile ilgili bir şüphe var ise çatışma riskinin var olduğunu varsayılacak ve buna göre hareket edilecektir. 

 (b) Radar varsa ve çalışıyorsa, çatışma tehlikesini önceden saptamak ve radarla ardarda mevki koymak veya buna benzer radar ekranında görülen cisimlerin usulüne uygun gözlemlerini yapmak üzere uzak mesafe taramalar da dahil radar cihazından gerekli şekilde faydalanılacaktır.

  • Radar ve ARPA’nın tam potansiyelleriyle kullanıldığından emin olunmalıdır,
  • Çatışma riskini önceden değerlendirmek ve farkındalığı arttırmak için sistematik olarak hedeflerin plotlaması yapılmalıdır,
  • Radar menzil ölçeğini uygun şekilde kullanın; yani, hedeflerle uğraşırken daha kısa menziller ya da erken uyarı sağlamak için daha uzun menziller kullanılmalıdır,
  • Çalışan bir radar hatasız olandır. Ekipmanın tüm fonksiyonları operatör tarafından kullanılabilir şekilde çalışır ve anlaşılmış olmalıdır.

(c) Varsayımlar, yetersiz bilgi, özellikle yetersiz radar bilgisi üzerine oturtulmayacaktır.

Bir radardan veya ARPA setinden yararlı bilgiler üretmek için birkaç dakikalık sistematik gözlem gerektirdiğinden, her durumu düzgün bir şekilde değerlendirmek için zaman ayırın.

(d) Çatışma tehlikesinin mevcut olup olmadığı saptanırken aşağıda yazılı hususlar dikkate alınacaktır:

(i) Yaklaşan bir teknenin pusula kerterizinin farkedilir derecede değişmemesi halinde tehlike var sayılacaktır.

(ii) Özellikle çok büyük bir tekneye veya yedek çekene veya yakın mesafede olan bir tekneye yaklaşırken fark edilir derecede kerteriz değişmesi görüldüğü durumlarda da çatışma tehlikesi bazen mevcut olabilir.

  • Hedeflerin sistematik bir şekilde plotlayarak çarpışma riskini belirleyin,
  • Pusula yönü önemli ölçüde değişmezse çatışma riski mevcuttur,
  • Bir radardaki göreli hareket izleri(relative), çarpışma riskinin güvenilir bir göstergesini sağlar,
  • Bir hedefin pusula kerterizini gözlemlemek, çarpışma riskinin olup olmadığını belirlemenin bir yoludur,
  • Kısıtlı görüş koşullarında, bir hedefin pusula kerterizini gözlemlemenin tek yolu, pusula stabilize radar kullanmaktır,
  • Pusula yönü önemli ölçüde değişse bile, büyük hedeflere yaklaşırken veya yakın mesafedeki hedeflere yaklaşırken yine de çarpışma riski olabilir,
  • Elektronik kerteriz hattı (EBL), bir hedefin pusula kerterizindeki değişiklikleri gözlemlemenin uygun bir yoludur,
  • CPA ve TCPA alarmları, izlenen hedeflerle çarpışma riski veya potansiyel yakın mesafe durumu uyarısı sağlamak için ayarlanabilir

Peki, nedir bu önemli derecede değişmemiş pusula kerterizi?

1-2 derecelik değişimleri fark etmek çatışma tehlikesi olmadığı anlamına mı gelir?
Öncelikle aynı gemiden kerteriz alırken her zaman geminin aynı noktasından kerteriz almak ve bu noktayı seçerken diğer geminin sizin geminizi geçeceği en yakın noktayı seçmek gereklidir. Bu, günümüzde gemilerin boyutlarının büyümesi ile de önem kazanmıştır.
1-2 derecelik değişimlerin iki gemi arasındaki mesafe, nispi rota ve hızla ilişkisinin farklı sonuçlar yaratacağı bilinse de bu durumlarda fark edilebilir derecede bir değişim olmadığı, dolayısıyla çatışma tehlikesinin var olduğu varsayılacaktır. Herhangi bir tereddüdün mevcut olduğu durumlarda da böyle bir tehlikenin var olduğu kabul edilir.

Kerteriz 260°- Saat 09:20
Kerteriz 262°- Saat 09:26
Sağdaki illüstrasyonda pusula kerterizi fark edilebilir derecede değişmemiş durumdadır. Yani mesafe azaldığı sürece çatışma riski var demektir.

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir KURAL - 8 Çatışmayı Önleme Hareketi

(a) Olayın koşulları elverişli olduğu ve iyi gemicilik kurallarına uyularak yeterli bir süre içinde yapıldığı takdirde çatışmayı önlemek için girişilecek herhangi bir hareket olumlu olacaktır.

  • İyi denizciliğe kurallarına dikkat edilmelidir. 
  • Dümen ve Seyir Kurallarına uyulmalıdır.
  • Güvenli bir sonuç almak için erken bir zamanda manevra yapılmalıdır.

(b) Olayın koşulları elverişli olduğu takdirde çatışmayı önlemek üzere yapılacak her rota ve/veya hız değişimi gözle veya radarla diğer bir teknenin çabucak görebileceği kadar büyük olacak ve birbiri ardından yapılacak küçük rota ve/veya hız değişimlerinden kaçınılacaktır.

  • Birbiri ardına küçük değişiklik yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Değişiklikler diğer tekneler tarafından kolayca görülebilecek şekilde olmalıdır.
  • Rota değişiklikleri, hızdaki değişikliklerden daha kolay fark edilebilir olması sebebi ile ilk tercih olmalıdır.

(c) Eğer manevra sahası varsa, yakın düşme durumundan sakınmak için sadece zamanında yapılmış rota değişikliği, oldukça önemli ve diğer yakın düşmelere sebep olmayan en etkili bir hareket olabilir.

(d) Diğer bir tekne ile çatışmayı önlemek üzere girişilecek hareket, bu teknenin emniyetli bir mesafeden geçmesi ile sonuçlanacak harekettir. Hareketin etkili olup olmadığı diğer tekne tam olarak geçilinceye ve neta oluncaya kadar dikkatle kontrol edilecektir

  • Diğer teknelerden güvenli bir mesafede durulmalıdır.
  • Eğer yeterli deniz sahanız varsa başka bir gemiye yaklaşmak sakıncalı olacaktır.

(e) Çatışmayı önlemek veya durumu değerlendirmek için biraz daha zaman kazanmak üzere, bir tekne gerekiyorsa yürütücü kuvvetlerini durdurarak veya geri çalıştırarak hızını azaltacak veya ilerleyişini durduracaktır

(f) Bu Kurallardan herhangi biri uyarınca, başka bir geminin geçişini veya güvenli geçişini engellememesi gereken bir gemi” vs.

  • Başka bir geminin geçişini veya güvenli geçişini engellememe gerekliliği, yalnızca birbirini gören ve çatışma riskinin oluşması muhtemel bir şekilde yaklaşan gemiler için geçerli değildir.
  • Kural 9(b), (c) ve (d) ve 10(i) ve (j) ile birlikte Kural 8(f)’nin gereklilikleri hem açık hem de kısıtlı görüş için geçerlidir.

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir Kemere Hattının İlerisinde İfadesi

Diğer tekne eğer sizin teknenizin nisbi kerteriz olarak Sancak 90º ya da İskele 90º kerterizinden daha az bir kerteriz yönünde ise bu tekne kemere hattının ilerisinde bulunan tekne olarak ifade edilecektir. 

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir Yakın Geçme Durumu

“Güvenli hıza” benzer şekilde, “yakın geçme durumu” ilgili gemilerin özel koşullarına ve hızlarına bağlıdır. Manevra özellikleri, görüş mesafesi, hava durumu, trafik yoğunluğu, kısıtlı sular veya açık sular, yakın geçme durumunda mesafenin belirlenmesinde faktör olmaktadır. Yakın mesafe durumu, çarpışma riski ile karıştırılmamalıdır.

Navigasyon - Kısıtlı Görüşte Seyir En Yakın Yaklaşma Noktası

Bir radar hedefinin sistematik gözlemi, bir hedefin geçeceği mesafe (en yakın yaklaşma noktası veya CPA) ve hedefin en yakın yaklaşma noktasına (TCPA) ulaşacağı zaman hakkında bir tahmin sunar. 

Her ikisinin de ihlal edilmesi durumunda bir alarmı etkinleştirecek bir CPA ve TCPA (bazen güvenli limitler olarak anılır) belirlemek mümkündür. Örneğin, CPA ve TCPA kontrolleri sırasıyla 0,5 n mil ve 30 dakika olarak ayarlanmışsa ve takip edilen bir hedef 30 dakikadan daha kısa bir sürede 0,5 n milden daha düşük bir CPA’ya ulaşacaksa, alarm etkinleştirilecektir.

Daha Fazla Bilgi İçin iColReg Ekibi ile iletişime geçebilirsiniz

Karbon Ayak İzini Azaltmada Öncü Firmalar: CMA CGM’in Yeni Dizaynı

Ağustos 26, 2024 Nuri

Karbon Ayak İzini Azaltmada Öncü Firmalar Karbon ayak izini azaltma çabaları, denizcilik sektöründe hız kazanmaya devam ediyor. Bu çabalarda öne...

İNSAN FAKTÖRÜ VE EMNİYETLİ ÇALIŞMA SİSTEMİ,SIRE 2.0

Haziran 17, 2024 Nuri

İNSAN FAKTÖRÜ VE EMNİYETLİ ÇALIŞMA SİSTEMİ,SIRE 2.0 Denizcilik sektöründe, gemilerin güvenliğini ve operasyonel etkinliğini sağlamak, uzun süredir teknik yöntemlerin ötesine...

Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA)

Mayıs 28, 2024 Nuri

Yeni Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA) Akdeniz Emisyon Kontrol Alanı (Med SOx ECA)1 Mayıs 2025 itibarıyla; Akdeniz ,...

ENC GÜNCELLEME İŞLEMLERİ

Kasım 17, 2023 Nuri

ENC GÜNCELLEME İŞLEMLERİ ECDIS Güncellemeleri / ENC güncellemeleri, aktif rota izleme için kullanılan bir ECDIS üzerine asla uygulanmamalıdır. Seyir halindeyken...

STS Operasyonları ve ColReg

Ağustos 15, 2023 Nuri

STS Operasyonları ve ColReg İki gemi bir STS transferi için hazırlanıyor. 'Gri' gemi alıcı gemidir(Mother Ship), diğer gemiden biraz daha...

ColReg ve Gözcülük – Çatışmayı Önlemede Gözcülüğün Önemi

Ağustos 13, 2023 Nuri

Gözcülük MAIB, İskoçya sahilinde yük gemisi ile Bunker Barge arasındaki çarpışma hakkında rapor sunmuştur. Olaya birçok farklı faktörün katkıda bulunduğu...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir